28 Aralık 2009 Pazartesi

Siyah Noktalardan Kurtulalım

Özellikle yüzümüzdeki siyah noktalar canımızı çok sıkar, güzelliğimizi gölgeler.

Nedir siyah noktalar, neden oluşur, ne yaparsak önüne geçeriz, oluştuktan sonra nasıl yok edebiliriz?

Siyah nokta adıyla bilinen komedon, sık rastlanan bir cilt problemidir, sivilce gibi bunlar da, ciltteki yağ bezeleri nedeniyle oluşur.
Siyah noktaların en önemli nedeni, ciltteki yağ üretiminde meydana gelen artıştır.
Ergenlik dönemindeki hormonal değişimler ve etkiler nedeniyle, yağ bezleri büyür ve yağ üretimi artar. Yağ bezlerinin salgıladığı yağın, cilt gözeneklerinden atılması beklenir ama fazla üretilen bu yağ, gözeneklere ulaşan kanalları yoğunlaşmış yağ kütlesi nedeniyle tıkar.
Tıkanmanın tam olduğu durumlarda komedona rastlanır. Siyah nokta aslında sivilcenin bir başlangıç dönemidir. Her siyah nokta sivilceye dönüşmez ama her sivilce siyah noktanın oluşum evresinden geçer.

Deride bulunan floro bakterileri, yağdan tıkalı olan bu kanal içinde enfeksiyona yol açabilirler. Böylelikle, kırmızı, iri, iltihaplı sivilceler oluşur. Böyle sivilceler iz bırakabilir, iyileştirilmeleri daha zordur. Oral yoldan antibiyotik ve başka sivilce ilaçları alınması gerekebilir. Siyah noktaların sivilceye dönüşmeden uygun şekilde tedavisinin yapılması gerekir.

Cilt tüpüne uygun olmayan kozmetik ürünler, adet kanamalarından 2gün-bir hafta öncesi, terleme, ayrıca bazı kişilerde güneş ışığına sık maruz kalma siyah noktaları fazlasıyla artırır.

Siyah nokta tedavisi aslında basit uygulamalar ile çözüme ulaşabilir. Burada amaç çeşitli nedenlerle tıkanmış olan yağ kanallarını temizleyip açmaktır.

Siyah noktalarla mücadele için birkaç öneri:

- Haftada üç kez ılık bir yüz kompresini yüzünüzde bekletin. Bir çay kaşığı okaliptüs ya da çay ağacı yağını bir kap ılık suya ekleyin ve bir bezi bu suya batırın. Bezle yüzünüze 10- 15 kez kompres yapın.

Haftada birkaç kez, yüzünüzü bir çay bardağı biberiye eklenmiş sıcak suyun buharına tutun.
Biberiye, antiseptik özelliğe sahip olduğu için, ciltteki, iltihapları önler.

Başka bir tarif de şudur:
Bir kase yoğurda, bir limonun suyunu karıştırın. Gözlerinize gelmemesine dikkat ederek, bu karışımı yüzünüze yayın. 15 dakika bekledikten sonra yüzünüzde kuruyan maskeyi ılık suyla yıkayarak çıkarın. Limon suyu cildi temizler, sivilceleri kurutur ve siyah noktaların kaybolmasına yardımcı olur. Yoğurt ise cildi besleyip, yağ miktarını dengeler. Bu maske, haftada bir kez uygulanmalıdır.

www.kadinsan.net