30 Aralık 2008 Salı

Keyifli Bir Kitap: Hep Çocuk Kaldık

Yılbaşı alışverişinde güzel bir seçenek de kitaptır bence.
'Hep Çocuk Kaldık' adlı kitabı önerebilirim yeni yıl hediyesi olarak. Keyifle okunacak bir kitap...
Ethem Kocabaş ve İstanbul Oyuncak Müzesi’nin ortak projesi olan ve Altın Kitaplar'dan çıkan 'Hep Çocuk Kaldık', mesleğinde üst düzey başarılar elde etmiş ve çocuk kalmayı başarabilmiş 49 kişiyle gerçekleştirilen söyleşilerden oluşuyor.
Bu kişilerin çocukluklarında oynadıkları oyun ve oyuncakları, ailelerinde kendilerine örnek olan kişiler ve yetiştikleri çevrenin, günümüzdeki mesleki başarıları ile zihinsel gelişim özellikleri üzerindeki etkileri okuyucuyla paylaşılıyor.
Kitapta söyleşileriyle yer alan ünlülerden bazıları; Adalet Ağaoğlu, Ali Poyrazoğlu, Anjelika Akbar, Ayhan Doğan, Balkan Naci İslimyeli, Betül Arım, Betül Mardin, Beyazıt Öztürk, Cahit Berkay, Ceyhun Yılmaz, Demet Akbağ, Ebru Cündübeyoğlu, Ediz Hun, Emel Karakaş, Emre Kongar, Erol Günaydın, Filiz Akın, Fuat Güner, Gani Müjde, Gazanfer Özcan, Gönül Ülkü, Gülten Dayıoğlu, Hakkı Devrim, Haldun Dormen, Halit Kıvanç, Haluk Bilginer, Hıncal Uluç, Hülya Koçyiğit, İlber Ortaylı, İlhan Şeşen, Kadir Çöpdemir, Kenan Işık.

29 Aralık 2008 Pazartesi

Yumuşacık Eller İçin

Kış soğuğu, ellerimizi de etkiliyor.
Soğuktan çatlamış ellerimizi yumuşatmak, rahatlatmak için şu formülü kullanabiliriz; 2 çorba kaşığı tatlı bademyağı ve 1 tatlı kaşığı kakao yağını karıştırıp kısık ateşte biraz ısıtalım, ılıdıktan sonra ellerimize sürelim.
Eller için yumuşatıcı bir diğer formül de şu: 1 litre suya 1 avuç dolusu ısırgan otu koyup kaynatın ve ılıdıktan sonra ellerinizi bu suyla yıkayın.

Peynirli Mısır Ekmeği

Bir arkadaşımdan almıştım bu tarifi. Yıllardır severek yaparım. Çok güzel oluyor, övgüler alıyorum:)
Malzemeler:
2,5 su bardağı mısır unu,
2,5 su bardağı un
1 bardak su,
1 bardak yoğurt,
1 bardak sıvıyağ,
2 yumurta,
2 paket kabartma tozu,
beyaz peynir,
biraz tuz.
Yapılışı: Unlar ve kabartma tozu ve tuz karıştırılıp üzerine yumurtalar, yoğurt ve sıvıyağ, en son olarak da su eklenir, çırpılmaya başlanır, biraz çırpıldıktan sonra ufalanmış beyaz peynir eklenir, biraz daha çırpılır. Hafif koyu kek hamuru kıvamına gelince tepsiye dökülür, ısıtılmış fırında pişirilir. Fırından çıkarılır, birazcık soğuması beklenir ve kek gibi dilimlenip afiyetle yenir.

Kış Çorbası

Meşhur sebze çorbamı yaptım yine. Yine diyorum, bu aralar sık sık yapıyorum. Bu çorbanın tarifini hiçbir yerden almadım, öylesine kendim oluşturdum.Tüm kış sebzelerini, ayrıca soğan ve sarımsağı doğrayarak bol suda haşladığım ve içine biraz sıvıyağ biraz tereyağ, tuz, karabiber ve bir de etsu tableti attığım, sebzeler pişmeye başladıktan sonra da içine un ve suyla hazırladığım meyane kattığım harika bir çorba bu. Öyle güzel oluyor ki, özellikle de bu soğukta içimizi ısıtıyor, ayrıca çok da besleyici ve sağlıklı.
Hangi sebzeyi bulursam atıyorum içine. Bugün evde beyaz lahana, karnıbahar, brokoli, havuç vardı. Üç dört yaprak beyaz lahanayı ince ince doğradım, iki büyük çiçek brokoli, iki çiçek karnıbahar, bir büyük havuç, iki patates,bir soğanı küçük küçük doğradım.Hepsini güzelce yıkayıp tencereye koydum, üç diş sarımsağı da doğrayıp ekledim. Bol suda haşlamaya başladım, biraz sıvıyağ, biraz da tereyağ ekledim.Tuz ve karabiber, bir de etsu tableti kırıp ekledim.
Bugün kereviz yoktu evde, kereviz de bu çorbaya harika bir tat katıyor. Kerevizin sap ve yapraklarını da ekliyorum ben, harika bir koku veriyor çorbama. Sebzeler pişer gibi olunca bir tasa bir kaşık un ve yeterince su koyup sıvı kıvamda bir karışım elde ediyorum, meyane deniyor sanırım buna. Bunu da çorbaya ekliyorum, karıştırıp biraz daha kaynatıp ocağın altını kapatıyorum.
Sonuç müthiş oluyor.Renkli, taneli, kıvamlı güzel bir çorba. Bir tabakla yetinemiyoruz, herkes ikişer tabak yiyor. :)

Dudaklarınıza İyi Bakın

Kışın dudaklar daha fazla bakım ister. Soğuk hava yüzünden kuruyan, çatlayan dudaklarımıza biraz özen göstermemiz gerekiyor. Dudak bakımıyla ilgili okuduğum birkaç öneriyi sizlerle de paylaşmak istedim.
-Dişlerimizi fırçaladıktan sonra, diş fırçasını dudakalrımız üzerinde yumuşak hareketlerle gezdirerek, yüzeydeki ölü derileri temizlemenin faydasını mutlaka görürüz.
-Soğuk havalarda dudaklarımızı yalayarak nemlendiremeye çalışmak, hatalı bir davranış. Aksine, daha fazla kurutmuş oluyormuşuz dudaklarımızı.
-Bal dudaklar için çok faydalı bir madde. Balı dudaklarımız üzerine tabaka halinde sürüp 10-15 dakika bekletelim. Dudaklarımızı yumuşatacak ve nemlendirecektir.
-Bunların dışında, çeşitli kozmetik markaların dudaklara bakım yapan balsam, parlatıcı ve rujlarını da kullanabilirsiniz.