14 Ocak 2011 Cuma

Farid Farjad

Farid Farjad'ı birkaç senedir dinliyorum ve müziğini çok seviyorum. Öyle etkileyici, öyle kuvvetli ve çoğunlukla öyle hüzünlü ki müziği...

Farid Farjad kimdir, belki merak ederseniz diye, vikipedia'dan alıntı yaparak bu önemli müzisyenle ilgili biraz bilgi paylaştım sizlerle...

Farid Farjad, Fars asıllı ABD vatandaşı bir keman virtüözü. "Kemanı ağlatan adam" olarak bilinir ve dünyanın en iyi keman virtüözlerinden birisi olarak kabul edilir.

8 yaşından beri keman çalan İranlı bir müzisyen olan Farjad, 1938 yılında Tahran’da doğmuştur. 1966 yılında, Tahran Müzik Konservatuarı'nda klasik müzik üzerine master yapmış, bundan sonraki adımında Tahran Senfoni Orkestrası'nda önemli görevler üstlenmiştir. Fars Halk Müziği birikimine sahip olan Farjad, keman ile Klasik Batı müziği üzerinde de çalışmalarda bulunmuştur. Bu çalışmaları Fars müziğinin gelişmesinde önemli bir yer tutmuştur.

Farjad, Pehlevi Hanedanı döneminde doğmuş fakat 1979 yılındaki İran İslam Devrimi öncesinde ülkesinden ayrılarak Kaliforniya'ya yerleşmiştir. Bu yıldan itibaren ABD vatandaşlığına geçmiş ve yaşamını ABD'de sürdürmüştür. Fakat kendisini ABDli değil İranlı ve Fars olarak nitelendirmektedir. Devrimden sonra İran'da müziğin "haram" ilân edilmesi ve yasaklanmasından sonra Farjad'ın ve birçok Fars müzisyenin ülkeye girmesi yasaklanmıştır.Sanatçı yıllardır Los Angeles'ta yaşamaktadır.

Farjad’ın, yalnızca piyano ve keman kullanarak oluşturduğu Anroozha (O Günler) isminde beş albümden oluşan bir albüm serisi bulunmaktadır. Ayrıca Golha Orkestrası adlı kolektif iki albüm de sanatçının eserleri arasındadır. Bu albümlerde Farjad, kendi deyimiyle doğadaki hüzünü notalara dökmüştür. Albümlerinin bu yönde oluşmasının sebeplerinden birisi olarak devrimden sonra ülkesinden uzaklaşması ve ülkesinden uzakta yaşamak zorunda kalmasını göstermiştir.

Fikrimin İnce Gülü


Farid Farjad - Fikrimin ince gülü | Cixiz.biz

Farid Farjad'ın müziğini çok seviyorum. Dün akşam internette Farid Farjad müziklerini inceleyip dinlerken rastladım bu parçaya. Bildiğimiz 'Fikrimin İnce Gülü' şarkısının harika bir enstrümantal yorumu. Çok beğendim.
Şarkı sözlerini de buldum internetten, buraya da koyuyorum. Ne güzel sözler, değil mi?

FİKRİMİN İNCE GÜLÜ
Fikrimin İnce Gülü
Kalbimin Şen Bülbülü
O Gün ki Gördüm Seni
Yaktın Ah Yaktın Beni..

Gördüğüm Günden Beri
Olmuşum İnan Deli
O Gün ki Gördüm Seni
Yaktın Ah Yaktın Beni..

Ateşli Dudakların
Gamzeli Yanakların
O Gün ki Gördüm Seni
Yaktın Ah Yaktın Beni..

Küçük Prens, Çocuk Kalbi, Şeker Portakalı

Malum, okullar yakında yarıyıl tatiline giriyor, çocuklar kitap okusunlar.
Bugün bir gazetenin ekinde okudum, en iyi on çocuk kitabı diye. Listenin başında Küçük Prens var. Onun dışında, benim düşündüğüm başka kitap yok verdikleri listede.
Benim 'çocukların mutlaka okuması gereken on kitap' listem şöyle:
1-Küçük Prens,
2-Çocuk Kalbi,
3-Şeker Portakalı,
4-Güneşi Uyandıralım,
5-Küçük Kadınlar,
6-Küçük Erkekler,
7-Mavi Kuşu Gören Var mı?
8-Küçük Kara Balık,
9-İki Yıl Okul Tatili,
10-Robinson Crusoe.
Çocuklara kitap hediye edelim, yarıyıl tatilinde mutlaka kitap okumaları için onları teşvik edelim, onlara örnek olalım, birlikte kitap okuyalım.
Kitapla dolu, binbir yeni umutla, binbir yeni dünyayla dolu günler ve geceler dilerim...