13 Aralık 2008 Cumartesi

Güzel Bir Tatlı

Arkadaşım Reyhan'dan aldım bu tatlı tarifini.
Sibel Can Göbeği'ymiş adı...
Malzemeler: 1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı çiçekyağ ( az dolu ), 1yumurta, 1 su bardağı irmik, 1 su bardağı un, 1 kabartma tozu ve vanilya.
Yapılışı : Yoğurt, yağ, yumurta iyice çırpılır.Un ve irmik, en son kabartma tozu ve vanilya ile birlikte yoğurulur. Tatlılar kurabiye gibi yuvarlanır. Üzerlerine birer tane fındık koyulur. Orta ateşli fırında pişirilir.
Şerbeti : 2 su bardağı şeker, 2 su bardağı su.
Suyun içinde şeker iyice karıştırılarak eritilir. Ama şerbet hiç kaynatılmaz. Tatlılar fırından çıkınca sıcakken, şerbet soğuk dökülür. Tatlı şerbeti içince, buzdolabında saklanır. Afiyet olsun...

Yağlı Saçlara

Saçlarınız çok yağlıysa, hemen kirlenip yapış yapış görünüyorsa, kekik suyuyla yapılmış losyondan faydalanabilirsiniz...
Bir kahve fincanı elma sirkesi, bir yemek kaşığı kekik suyu ve bir çay kaşığı tuzu, bir su bardağında karıştırın. Saçınızı yıkadıktan sonra, saç diplerine sürün. Ilık bir havlu sarıp iki saat bekletin, sonra durulayın. Bu işlemi, haftada bir tekrarlayın, faydasını göreceksiniz.

11 Aralık 2008 Perşembe

Artvin - Sakalar

Ne güzel bir manzara, dağların, tepelerin kucağında evler, gökyüzü, dağlar, yeşillik...
Burası Artvin Sakalar Köyü. Bir arkadaşım buraya öğretmen olarak atandı. Gencecik bir bayan öğretmen. Karşılaştığı tüm zorluklara rağmen, heyecanla, hevesle işini yapmaya kararlı. Ne güzel. Ne mutlu ona. Ne mutlu bize. Pırıl pırıl gençlerimizin, öğretmenlerimizin kıymetini bilelim, ne zorluklara katlandıklarını düşünelim biraz...

Artvin

Barajlarıyla ünlü Artvin'den bir baraj manzarası.
Bu fotoğrafı da Duygu yolladı bana. Ne güzel bir manzara değil mi?
Ülkemizin her yeri ayrı bir güzel...

8 Aralık 2008 Pazartesi

Revani

Birkaç gün önce tarifini yazdığım ve o zaman henüz denemediğim revaniyi, bu sabah yaptım. İlk kez yaptığım için iyi, olacağından pek emin değildim. Ama gerçekten güzel oldu. Fotoğrafını da çektim. Fotoğrafı bir yerde, tarifi bir yerde olmasın diye, tarifini tekrar yazıyorum buraya.
Malzemeler: 3 yumurta , 3 çay bardağı yoğurt , 3 çay bardağı şeker , 3 çaybardağı da irmik , 6 çay bardağı un, bir paket kabartma tozu.Şerbeti için de 5 su bardağı su, 4 su bardağı şeker ...İlk tarifte yağ yoktu, bir çay bardağı da sıvıyağ ekledim ben, yaparken.
Yapılışı: Önce kek yapar gibi yumurta, yoğurt, şeker çırpılıyor, irmik ilave ediliyor. Sonra un, en son da kabartma tozu ilave ediliyor, karıştırılıp hafif yağlanan tepsiye dökülüyor, fırına veriliyor. Ben fırını önceden ısıtmadım. Bir taraftan da şerbet kaynatılıyor, ılıklaşan şerbet, pişen revaninin üzerine dökülüyor. Revani de, şerbet de ılık olacak, sıcak olursa, revani hamurlaşır, lapa olur. Şerbetle ıslanan tatlımızı en son olarak, hindistan cevizi rendesiyle süslüyoruz. Daha sonra da, afiyetle yiyoruz, misafirlerimize ikram ediyoruz....

Peynirli Börek

Bu da, güzel bir peynirli börek. Bayram sabahı kahvaltıda da çok iyi gidiyor. Çok lezzetli olmuştu gerçekten...
Malzemeler: 6 adet yufka, yarım kilo beyaz peynir, bir demet maydanoz, biraz karabiber, biraz tuz, bir bardak süt, bir adet yumurta, biraz sıvıyağ, biraz tereyağı
Tepsiyi yağlıyorsunuz, tek tek tepsiye dizdiğiniz yufkaları, sütle ıslatıyorsunuz önce, sonra da peynirli harçtan serpiyorsunuz aralarına. 6 adet yufkayı böylece bitiriyorsunuz. En üstüne de bir yumurta ile bir bardak sütü karıştırıp döküyorsunuz, biraz da tereyağı serpiyorsunuz üstüne. Tereyağı böreğin üzerinin kıtır kıtır olmasını sağlıyor. Önceden ısıtılmış fırında pişiriyorsunuz böreğinizi, nefis oluyor....

Bayram Lezzeti

Bayram sofralarının, bayram ikramlarının vazgeçilmez yemeklerinden biridir zeytinyağlı yaprak sarma. Dün akşam ablamla birlikte sardık, çok lezzetli oldu. Fotoğrafını da çekip ekleyeyim dedim buraya.
Zeytinyağlı Yaprak sarma:
Malzemeler
Yarım kilo asma yaprağı (salamura)
3 bardak pirinç
3 adet soğan
1-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1-2 yemek kaşığı kuru üzüm
1 yemek kaşığı kuru nane
1 su bardağı doğranmış maydanoz
2 kesme şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 buçuk çaybardağı sıvıyağ
1 limon
2 buçuk su bardağı sıcak su
Soğanları doğrayıp bir çay bardağı sıvıyağ ile kavurmaya başlıyoruz, dolmalık fıstığı ekliyoruz. Soğanlar pembeleşince pirinci ekliyoruz. Biraz daha kavuruyoruz. Baharatları, tuzu, şekeri, kuş üzümünü ekliyoruz, karıştırmaya devam edip maydanozu ekliyoruz. En son yarım su bardağı sıcak suyu ekliyoruz. Pirinç suyunu çekene kadar demlendiriyoruz. Tencereyi soğumaya bırakıyoruz.
Bir taraftan da asma yaprağını sıcak suda birazcık kaynatıyoruz, diriliği gidince çıkartıyoruz sudan. Yaprakları hazırladığımız içle doldurup sigara böreği şeklinde sarıyoruz. Tencerenin dibine biraz yaprak seriyoruz, üstüne de sarmaları diziyoruz. Üstüne de yarım bardak sıvıyağ ile yarım limon suyunu gezdiriyoruz. Sarmaların pişerken dağılmaması için, üzerlerine bir tabak kapatıyoruz. 2 bardak sıcak suyu da kenarından yavaş yavaş döküyoruz. pişiriyoruz. Pişerken suyu biterse, kaynamış su ekleyebiliyoruz.
Yaprak sarma, yapması zahmetli ve çok çabuk yenilip bitirilen bir yemek. Ama, iyi yapılınca öyle lezzetli oluyor ki, zahmete değiyor doğrusu....


7 Aralık 2008 Pazar

Karma Ciltler İçin Maske

Malum, yarın bayram. Biz hanımlar, özel günlerde güzelliğimize daha fazla özen gösteririz. Ben de, bayramda cildimin daha sağlıklı görünmesi için ne yapabilirim diye düşünürken, aklıma kaç sene önce öğrendiğim ve zaman zaman uyguladığım bir bakım maskesi geldi. Bu daha çok karma ciltlere uygun bir maske.
Çok da kolay; bir tatlı kaşığı yaş mayaya bir tatlı kaşığı ılık süt katıp eritin, biraz beklettikten sonra karışımı yüzünüze sürün. 20 dakika bekletip ılık su ile yıkayın. Bu maskeyi yapınca cildim canlı görünüyor, cildimin ferahladığını ve rahatladığını hissediyorum.
Sizler de, benim gibi, karma bir cilde sahipseniz, deneyebilirsiniz bu maskeyi.

Şifalı Bir Sebze:Enginar

Ülkemizde çok fazla tanınıp tüketilmediğini düşündüğüm enginarın, ne kadar sağlıklı bir sebze olduğunu okuduğumda, sizlerle de paylaşmak istedim bu bilgiyi.
Karaciğer ve kalbin en iyi dostu olan enginar, kanı temizliyor ve yorgunluğu gideriyor. Uzmanlar, enginarın beyin yorgunluğunu geçirdiğini, kalp adalelerini kuvvetlendirdiğini, üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağladığını belirtiyor. Ayrıca enginarın şeker hastaları için de çok faydalı olduğu, mide ve bağırsakları dezenfekte ettiği, ishalleri geçirdiği kaydediliyor.

Yağlı Ciltler İçin

Cildiniz yağlıysa, özel bir bakıma ihtiyacı var demektir, bu konuda birçok öneride bulunulur, iki tanesini de biz verelim size...
Papatyalı tonik: Cildiniz yağlıysa, papatya ile yapılmış bir tonikten faydalanabilirsiniz.
Bir kahve fincanı demlenmiş papatya suyu, bir kahve fincanı maden suyu, bir kahve kaşığı gliserin yağı ve bir tatlı kaşığı elma sirkesini karıştırın. Elde ettiğiniz losyonu, hergün pamukla cildinize sürün. Bu, cildinizin fazla yağdan arınıp rahatlamasına ve sıkılaşmasına yardımcı olur...

Yağlı cildiniz için ayrıca salatalık-kil maskesi'nden de faydalanabilirsiniz.
Salatalık - kil maskesi: 1 adet soyulmuş salatalık, 2 yemek kaşığı kil, 5 damla jojoba yağı kullanacaksınız maskede. Salatalığı çok ince olarak rendeleyin veya robottan geçirin. Jojoba yağını ve kili ekleyip karıştırın. Yumuşak, pamuklu bir bezin arasına koyup 20 dakika kadar yüzünüzde bekletin. Cildinize uygun bir temizleme losyonu ile temizleyin. Haftada iki kez, yatmadan önce uygulayın.

Maskeliler

Geçenlerde izlediğim bir oyun da Maskeliler'di. İstanbul Şehir Tiyatrosu oyunu olan Maskeliler'in yazarı, İsrailli yazar İlan Hatsor, yönetmeni Taner Barlas. Oyun ,İsrail işgali altındaki Filistin topraklarında, üç erkek kardeşin hesaplaşmasını konu ediyor. Trajik bir oyun; savaşın insanları ne hale getirdiğini, kardeşleri bile birbirinden ayırıp düşman haline getirebildiğini anlatıyor.
Üç kardeş rolünde Serdar Orçin, Levent Üzümcü ve Mehmet Gürhan'ı izliyoruz. Oyuncuların üçü de, oyunun hakkını fazlasıyla veriyorlardı bence.

Oyunu genel olarak başarılı ve verdiği mesaj açısından da oldukça etkileyici buldum. İzlemenizi tavsiye ederim...