8 Aralık 2008 Pazartesi

Bayram Lezzeti

Bayram sofralarının, bayram ikramlarının vazgeçilmez yemeklerinden biridir zeytinyağlı yaprak sarma. Dün akşam ablamla birlikte sardık, çok lezzetli oldu. Fotoğrafını da çekip ekleyeyim dedim buraya.
Zeytinyağlı Yaprak sarma:
Malzemeler
Yarım kilo asma yaprağı (salamura)
3 bardak pirinç
3 adet soğan
1-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1-2 yemek kaşığı kuru üzüm
1 yemek kaşığı kuru nane
1 su bardağı doğranmış maydanoz
2 kesme şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 buçuk çaybardağı sıvıyağ
1 limon
2 buçuk su bardağı sıcak su
Soğanları doğrayıp bir çay bardağı sıvıyağ ile kavurmaya başlıyoruz, dolmalık fıstığı ekliyoruz. Soğanlar pembeleşince pirinci ekliyoruz. Biraz daha kavuruyoruz. Baharatları, tuzu, şekeri, kuş üzümünü ekliyoruz, karıştırmaya devam edip maydanozu ekliyoruz. En son yarım su bardağı sıcak suyu ekliyoruz. Pirinç suyunu çekene kadar demlendiriyoruz. Tencereyi soğumaya bırakıyoruz.
Bir taraftan da asma yaprağını sıcak suda birazcık kaynatıyoruz, diriliği gidince çıkartıyoruz sudan. Yaprakları hazırladığımız içle doldurup sigara böreği şeklinde sarıyoruz. Tencerenin dibine biraz yaprak seriyoruz, üstüne de sarmaları diziyoruz. Üstüne de yarım bardak sıvıyağ ile yarım limon suyunu gezdiriyoruz. Sarmaların pişerken dağılmaması için, üzerlerine bir tabak kapatıyoruz. 2 bardak sıcak suyu da kenarından yavaş yavaş döküyoruz. pişiriyoruz. Pişerken suyu biterse, kaynamış su ekleyebiliyoruz.
Yaprak sarma, yapması zahmetli ve çok çabuk yenilip bitirilen bir yemek. Ama, iyi yapılınca öyle lezzetli oluyor ki, zahmete değiyor doğrusu....


Hiç yorum yok: