16 Aralık 2009 Çarşamba

Şeker Bağımlılığından Kaçınalım

Birçoğumuz farkında olmasak veya önemsemesek de, kan şekeri düzeyimiz, bilinen sağlık problemlerine sebep olmanın dışında, performansımızı ve davranışlarımızı da etkiler.

Yetişkinlerde görülen dikkat dağınıklığının önemli bir sebebinin de, kan şekeri düzeyindeki dalgalanmalar olduğu düşünülmektedir.
Dikkat dağınıklığı dışında, baş ağrısı, sinirlilik, yorgunluk, tahamülsüzlük gibi durumların, kan şekeri düzeyimizdeki ani değişimlerle ilişkili olabileceğini unutmamalıyız.

Kan şekeri düzeyimizin sağlıklı sınırlar içerisinde kalması için, beslenmemize dikkat etmeliyiz. Öğün atlamamaya, yemekleri belli saatlerde yemeye, yemek için yeterince vakit ayırmaya özen göstermeliyiz.
Ara öğünlerde meyve, yoğurt, kuruyemiş gibi sağlıklı atıştırmalıklar tüketmeli, bisküvi, çikolata türü gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmalıyız.

Şeker tüketimimize çok dikkat etmeliyiz, şeker tüketimi arttıkça bağışıklık sistemimiz güçsüzleşir, bakterilere ve virüslere karşı direncimiz azalır, uyku düzenimiz bozulur, kilo almamız hızlanır, cildimiz de aşırı şeker tüketimimnden olumsuz etkilenir.

Şeker tüketimi, iyilik ve mutluluk haline sebep olur, ama tüketim arttıkça, beynimiz daha sık ve daha fazla şeker tüketimini arzular hale gelir. Bu da bir çeşit bağımlılıktır.

Şeker bağımlısı olmayalım, çocuklarımızı da bundan koruyalım.
Çikolata, kurabiye, gofret, cips yerine, taze ve kuru meyvelerle, kuru yemişle mutlu edelim çocuklarımızı da kendimizi de.

Hiç yorum yok: