10 Temmuz 2010 Cumartesi

Biberiyenin Faydaları


Biberiyenin ne kadar faydalı bir bitki olduğunu, biberiye çayının ve yağının birçok rahatsızlığa iyi geldiğini biliyor muydunuz?

Biberiye ballıbabagillerden familyasından olan ve Kuşdili olarak da bilinen bir bitkidir. Ülkemizde yabani olarak batı ve güney kıyılarında yetişmektedir Anavatanı Akdeniz Bölgesidir. Bileşiminde tanen uçucu yağ ve acı maddeler bulunan biberiyenin, birçok rahatsızlığı iyileştirici etkisi vardır.

Biberiye çayı sindirim sistemi sorunlarına karşı kullanılır. Hazımsızlığa iyi gelir, mide ve bağırsakları uyarır, gaz giderici, kramp çözücü etkisi vardır.

Dolaşım sistemini uyarır, dolaşım bozukluklarında kullanılır. İdrar söktürücü özelliği de vardır. Düşük tansiyona karşı faydalıdır.

Migren ve diğer baş ağrısı çeşitlerine karşı çok faydalıdır.

Grip, nezle soğuk algınlığı belirtilerine karşı da kullanılabilir.

Biberiye çayı hafızayı güçlendirmede de destek olarak kullanılır.

Biberiye çayının zayıflatıcı özelliği de vardır.

Biberiye yağı ile yapılan masajlar kas ve eklem ağrılarında çok iyi sonuçlar vermektedir.

Biberiye yağı hücre yenileyici özelliğiyle küçük yaraları, çizikleri, morlukları çok çabuk iyileştirmektedir.

Yorgunluk ve güçsüzlük hallerinde gerek çayı gerekse banyosu kullanılabilir.

Biberiye çayını cildimiz için de kullanabiliriz. Tonik olarak yüzümüze uyguladığımızda cildi canlandırıcı etkisini görürüz. Ayrıca mikrop kırıcı özelliği de cilt için faydalıdır.

Biberiyeyi nasıl kullanalım?


Çay olarak kullanacaksak:
2 çay kaşığı biberiye 1 bardak kaynar suyla haşlanır ve 10 dk demlendikten sonra süzülerek içilir. Günlük olarak 2-3 bardak içilebilir.

Biberiye banyosu şeklinde faydalanacaksak: 50 gr biberiye 1 litre suda kaynama derecesine kadar ısıtılır. 25-30 dk demlenir süzüldükten sonra banyo suyuna eklenir. Uyarıcı ve canlandırıcı etkisi nedeniyle gec geç vakitte yapılması tavsiye edilmez.

Biberiye yağının kullanımı: Eklem ve kas ağrıları için haricen kullanılır, sorunlu bölgeye biberiye yağı uygulanarak masaj yapılır, çizik ezik, morluk olan bölgelere de az miktarda biberiye yağı sürülebilir. Cilde uygulandığında bölgedeki kan akışının artırarak ağrıları giderici ve yaralanmaları iyileştirici özelliği vardır.

Biberiyenin Önerilmediği Durumlar:

Biberiye tansiyon yükselmesine neden olabileceği için, yüksek tansiyon problemi olanlara önerilmez.
Bibieriyenin hamileler tarafından de kullanılmaması gerekir, çünkü biberiyenin içerdiği oleanolic asit, gebelikte düşük riskini arttırabilir.

Hiç yorum yok: