8 Temmuz 2010 Perşembe

Diş Hassasiyeti

Günlük yaşamda canımızı sıkan ve ağız sağlığımızı tehdit eden önemli bir sorundur diş hassasiyeti. Peki, nedenleri ve önleme yolları hakkında bilgi sahibi miyiz?

Hassasiyet, dişlerin soğuk, sıcak, ekşi ve tatlı besinler, diş fırçalama, hatta çok ilerlemiş durumlarda dokunma karşısında verdiği, keskin bir ağrı veya sızı şeklindeki tepkidir. Sık karşılaşılan bir sorundur bu. En yaygın olarak diş çekilmesi sorununun bir belirtisi olarak karşımıza çıkar. Diş etleri normal şartlar altında diş köklerini kaplayarak, örterek çeşitli uyarıcıların dentin kanallarına etki etmesini önler. Fakat diş etleri çekilmeye başlayınca bu koruyucu etki ortadan kalkar ve diş kökleri savunmasız kalır. Bu da dişlerde aşırı derecede hassasiyete neden olur.

Diş eti çekilmesi dışında dişlerde oluşan başka çeşit sorunlarda da dişlerde hassasiyet meydana gelir.

Diş hassasiyetinin ve diş eti çekilmelerinin başlıca nedenleri nelerdir?

Dişlerin çok sert şekilde fırçalanması ve çok sert kıllı diş fırçalarının kullanılması diş eti çekilmelerine, dolayısıyla diş hassasiyetine neden olabilir.

Kola, maden suyu ve meyve suyu gibi asitli içeceklerin sıkça tüketilmesi ve bunlardan sonra diş temizliğinin ihmal edilmesi, dişlerde aşınmaya ve hassasiyete neden olabilir.

Diş gıcırdatma, diş yüzeyinde aşınmaya, dişlerde hassasiyete ve diş eti çekilmelerine yol açabilir.

Diş temizliği veya diş beyazlatma gibi bir müdahale sonrası dişlerde kısa süreli bir hassasiyet meydana gelebilir.

Diş hassasiyetini nasıl önleyebiliriz?

Dişlerde hassasiyeti ve diş eti çekilmelerini engellemek için, dişlerimizi yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla günde iki kez, fazla bastırmadan, hafifçe fırçalamalıyız.

Asitli yiyecek ve içeceklerin tüektiminden mümkün olduğunca kaçınmalıyız.

Hassasiyeti önlemek ve gidermek için yapılacaklar konusunda daha iyi bilgilenmek için diş hekimimze başvurabiliriz.

Hiç yorum yok: