9 Temmuz 2010 Cuma

Regl Döneminde Nasıl Beslenmeliyiz?

Regl dönemi bazı kadınların korkulu rüyasıdır. Beslenmeyle ilgili bazı önemli noktalara dikkat ederek, her ay tekrarlanan bu sıkıntılı süreçteki sorunları bir ölçüde azaltmak mümkün.

Adet döneminde magnezyum içeriği yüksek olan besinleri tercih etmenin faydasını görürüz. Çünkü magnezyum, kasları rahatlatıcı etkisiyle adet döneminde meydana gelen karın kramplarının giderilmesinde etkili olur. En iyi magnezyum kaynakları; soya, baklagiller, balık, et, lifli yeşil sebzeler, muz, elma, kuru kayısı, ceviz, fındık, fıstık ve işlenmemiş tahıllardır.

Demir içeriği yüksek olan besinler de adet döneminde özellikle tüketeceğimiz besinlerden olmalıdır. En iyi demir kaynakları kırmızı et, karaciğer, dalak, yumurta, kuru meyveler, yeşil sebzeler, kuru baklagiller, üzüm pekmezi. Besinlerle alınan demirin emilimini engellememek amacı ile çay ve kahve bu dönemde özellikle daha az tüketilmelidir.

B vitamini de bu dönemde bizim için çok önemlidir. B vitamini açısından zengin olan besinleri de soframızdan eksik etmemeliyiz. B vitamini açısından zengin olan besinler, tahıllar, özellikle tam buğday unu, bulgur, kuru baklagiller ve karaciğerdir.

Adet döneminde ve öncesinde artan tatlı ihtiyacını tatlı ve çikolatayla değil, meyve ve kuru meyvelerle karşılarsak, daha doğru davranmış oluruz. Bol bol sebze ve meyve tüketmek, hem ruhsal hem fiziksel olarak kendimizi bu dönemde daha iyi hissetmemizi sağlayacaktır. Adet döneminde kola gibi kafein içeren asitli içeceklerden de uzak durmamız gerekir.

Adet döneminde tuz tüketimini mümkün olduğunca azaltmanın faydası vardır. Çünkü tuz, vücudumuzdaki şişkinliği arttıracak, daha fazla rahatsız olmamıza neden olacaktır.

Bu dönemde az ve sık sık yemeli, basit şeker ve karbonhidratlar yerine bol miktarda sebze ve meyve, kafeinli ve gazlı içecekler yerine de, bol bol su ve taze meyve suyu tüketmeliyiz.

Hiç yorum yok: