6 Temmuz 2010 Salı

Yazın Nasıl Beslenmeliyiz?


Yazın aşırı sıcaklarda dengeli ve yeterli beslenme çok önemlidir. Yaz aylarında sağlıklı beslenmeye dikkat ediyor muyuz?

Uzmanlar yaz aylarında artan sıcaklıkla birlikte bebek, çocuk, yaşlı ve hamileler ile, tansiyon, kalp, şeker gibi kronik hastalıkları bulunan kişiler başta olmak üzere, herkes için bir takım ekstra sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirtiyorlar. Bu sorunların başında, güneş çarpmaları, gıda zehirlenmeleri ve sıvı kaybının neden olduğu rahatsızlıkların geldiğini ifade eden uzmanlar; "Sıcak yaz aylarında hafif ve sulu gıdalar tercih edilmelidir. Kızartma ve aşırı yağlı besinlerden mümkün olduğunca uzak durulmalı, taze sebze ve meyvelere ağırlık verilmelidir. Yaz aylarında vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alımını sağlamak için, her gün birkaç porsiyon meyve ve sebze mutlaka tüketilmeli, nohut, mercimek, fasulye gibi besinlere sofrada yer verilmelidir. Kızartma yerine, fırında pişirme, ızgara ve haşlama yöntemleri tercih edilmelidir" diyorlar.

Balık, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz tüketimi, sıcaklarda güçsüz düşen vücudun direncini yükseltir. Ayrıca şekerleme, çikolata, bisküvi gibi basit şeker içeren yiyeceklerin yerine, kuru üzüm, erik ya da A ve C vitaminlerinin zengin olduğu taze meyve ve sebzeler tercih edilmelidir.

Sıcaklarda aşırı terleme ile vücuttan suyla beraber, sodyum, potasyum gibi mineraller de atıldığı için, halsizlik, nabız zayıflığı, yorgunluk ve dolaşım bozuklukları meydana gelebilmektedir. Sıvı kaybını önlemek için, günde en az 2-2,5 litre su içmeye özen gösterilmelidir. Gazlı ve kafeinli içecekler yerine de bitki ve meyve çayları, süt, ayran, taze meyve suları tercih edilmelidir.

Bebek ve çocuklar sıvı kayıplarını ifade edemeyebilecekleri için anneler bu konuda dikkatli davranmalıdır. İshal, bebek ve çocuklarda özellikle yaz aylarında vücuttan önemli ölçüde su, tuz ve mineral kaybına yol açar. Anneler hem çocuklarının yeterli miktarda sıvı aldıklarından emin olmalı, hem de ishal konusunda dikkatli olmalıdırlar.

Hiç yorum yok: